czwartek, 4 października 2012

Gofry

Kto nie lubi chrupiących gofrów ;)


Będziesz potrzebował:

porcja na ok. 8 średnich gofrów
- 2 jajka 
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- mała paczka cukru waniliowego 
- sól

Jak to przygotować:

Pamiętaj, żeby gofry wyszły chrupiące będziesz potrzebował gofrownicy o mocy co najmniej 1000W.

Oddziel białka od żółtek, dodaj sól i ubij sztywną pianę. Zmiksuj żółtka z olejem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem i cukrem waniliowym. Następnie wymieszaj dokładnie z ubitymi białkami. Otrzymasz lekko gęste  ciasto.

Posmaruj gofrownice olejem ( tylko przed pierwszą turą gofrów ) i rozgrzej ją. Wylewaj ciasto tak aby pokryć całą powierzchnię gofrownicy. Smaż na złoto - brązowy kolor.

Polecam bitą śmietanę na gotowe gofry :)

Smacznego!


tanie przepisy dla studenta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz