Będziesz potrzebował:
porcja na ok. 8 średnich gofrów
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- mała paczka cukru waniliowego
- sól
Jak to przygotować:
Pamiętaj, żeby gofry wyszły chrupiące będziesz potrzebował gofrownicy o mocy co najmniej 1000W.
Oddziel białka od żółtek, dodaj sól i ubij sztywną pianę. Zmiksuj żółtka z olejem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem i cukrem waniliowym. Następnie wymieszaj dokładnie z ubitymi białkami. Otrzymasz lekko gęste ciasto.
Posmaruj gofrownice olejem ( tylko przed pierwszą turą gofrów ) i rozgrzej ją. Wylewaj ciasto tak aby pokryć całą powierzchnię gofrownicy. Smaż na złoto - brązowy kolor.
Polecam bitą śmietanę na gotowe gofry :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz