ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklani wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
farsz:
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 100g śmietany 12-18%
- 1 jajko
dodatkowo:
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Jak to zrobić:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj. Zrób placki z ciasta na patelni.
Pokrój drobno cebulę i podsmaż wraz z mięsem mielonym na patelni. Następnie dopraw składniki solą i pieprzę i dokładnie wymieszaj tak aby mięso się nie złączyło w duże kawałki. Dodaj śmietanę i wbij jajko, następnie dokładnie wymieszaj. Nakładaj farsz na podgrzane naleśniki i zroluj je. Zamocz w roztłoczonym jajku i bułce.
Smaż na oleju aż krokiety będą zarumienione. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz