niedziela, 30 września 2012

Pizza

Będziesz potrzebował:

- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/3 drożdży hirondalla
- 3/4 szklanki wody ( ciepłej, ale nie gorącej )
- 1/2 koncentratu pomidorowego
- pól kieliszka octu
- cukier
- sól
- pieprz 
- bazylia
- oregano
- czosnek
- dodatki: szynka, ser, oliwki, papryka itd.

Jak to zrobić:

ciasto:

Do kubka wrzuć drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Odstaw na 20 minut. Następnie do miski wsyp mąkę przesianą przez sitko, dodaj drożdże i wymieszaj. Ciasto zostaw na godzinę aby wyrosło.

Sos:

Wylej koncentrat na patelnię, dodaj bazylię, oregano, czosnek i ocet. Zagotuj wszystko na patelni, co chwilę mieszając.

Gotowe ciasto rozłóż na blaszce, wysmaruj je olejem i wstaw na 5 minut do piekarnika ( na 250 stopni ). Następnie wyjmij je i dodaj składniki. Wstaw na 12 minut do piekarnika i co 5 minut obracaj blaszkę z pizzą.


Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz