- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/3 drożdży hirondalla
- 3/4 szklanki wody ( ciepłej, ale nie gorącej )
- 1/2 koncentratu pomidorowego
- pól kieliszka octu
- cukier
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- czosnek
- dodatki: szynka, ser, oliwki, papryka itd.
Jak to zrobić:
ciasto:
Do kubka wrzuć drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Odstaw na 20 minut. Następnie do miski wsyp mąkę przesianą przez sitko, dodaj drożdże i wymieszaj. Ciasto zostaw na godzinę aby wyrosło.
Sos:
Wylej koncentrat na patelnię, dodaj bazylię, oregano, czosnek i ocet. Zagotuj wszystko na patelni, co chwilę mieszając.
Gotowe ciasto rozłóż na blaszce, wysmaruj je olejem i wstaw na 5 minut do piekarnika ( na 250 stopni ). Następnie wyjmij je i dodaj składniki. Wstaw na 12 minut do piekarnika i co 5 minut obracaj blaszkę z pizzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz