wtorek, 2 października 2012

Pieczone ziemniaki z pieczarkami

Chruuupiące ;)

Będziesz potrzebował:

- 1kg ziemniaków, które nie rozpadają się podczas gotowania
- 3/4 kg małych pieczarek
- 3 cebule
- główkę czosnku
- 8 łyżek oleju
- sól
- pieprz czarny

Jak to zrobić:

Obierz ziemniaki i pokrój je na ćwiartki. Następnie ugotuj je w osolonej wodzie przez 5 minut. Oczyść i obierz pieczarki, po czym pokrój na małe ćwiartki. Obierz cebulę i pokrój ją na małe paski. Czosnek podziel na pojedyncze ząbki. 
Wysmaruj olejem blachę ( lub naczynie ) do pieczenia. Włóż na nią ziemniaki, cebulę i pieczarki. Posól i dopraw według uznania. Dokładnie wymieszaj i skrop pozostałym olejem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopnia na 20 minut.  Po tym czasie dokładnie pomieszaj warzywa. Następnie piecz jeszcze przez 15 minut, mieszając raz.
Wyciągnij nasze danie wtedy kiedy ziemniaki będą złociste.

Smacznego!

chrupiące

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz