wtorek, 2 października 2012

Zapiekanka z ziemniaków i kukurydzy w stylu amerykańskim

Szybkie i lekkie danie. Na pewno się nim najesz.

Będziesz potrzebował:

- 1 kg ugotowanych i ostudzonych wcześniej ziemniaków
- 2 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
- 30 dag chudego wędzonego boczku ( możesz zastąpić szynką )
- 1 łyżka oleju
- 2 cebule średniej wielkości
- 3 jajka
- 4 łyżki masła
- 20 dag żółtego sera
- 1 szklanka startego żółtego sera
- sól 

Jak to zrobić:

Obierz cebulę i bardzo drobno posiekaj. Przysmaż na 2 łyżkach masła na patelni. 
Boczek pokrój na średnie drobną kostkę. Wlej łyżkę oleju na patelnię i wytop tłuszcz z boczku, tak aż zmieni się w chrupiące skwarki. Odsącz je przez papierowy ręcznik.
Rozgnieć tłuczkiem ziemniaki tak aby zostały w nich wyczuwalne kawałki. Pokrój ser na drobną kostkę. Oddziel żółtka od białek i ubij białka na pianę.
Do ziemniaków dodaj podsmażoną cebulkę, żółtka, skwarki, kukurydzę i ser w kostce. Dobrze dopraw. Dokładnie wymieszaj i dodaj pianę z białek. Bardzo delikatnie wymieszaj. 
Przełóż powstałą masę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego łyżką masła. Na wierzchu naszej potrawy ułóż pozostałe masło.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 25 minut.  Wyjmij danie i posyp startym serem, po czym wstaw do piekarnika na 10 minut. 
Danie świetnie smakuje z sałatką z pomidorów.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz