czwartek, 11 października 2012

Spaghetti Carbonara

Zaczynam z wspaniałymi przepisami od Pani Zosi! link do przepisu : http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/poniedzialkowy-obiad-czyli-spaghetti-carbonara/



Skład:
400 g  makaronu spaghetti
200 g chudego, wędzonego boczku 
2 jajka
2 żółtka
150 ml śmietany 18%
250 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka czerwonej, ostrej papryki
2 łyżeczki świeżo startego pieprzu
starty parmezan lub inny ostry ser
sól

Przyrządzenie

  1. Gotujemy makaron al dente w dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą ok 6-7 minut. Możemy dolać 2 krople oliwy, aby nasz makaron się nie skleił,
  2. kroimy boczek na cienkie plasterki i smażymy na patelni, aż się zarumieni. Za pomocą papierowych ręczników, odsączamy boczek od powstałego tłuszczu,
  3. w średniej misce mieszamy jogurt grecki ze śmietaną, dodajemy gałkę muszkatołową, paprykę, pieprz i szczypę soli, a następnie wrzucamy boczek. Mieszamy,
  4. w oddzielnym naczyniu, za pomocą trzepaczki do jajek łączymy jajka z żółtkami i dosypyjemy wg. uznania troche parmezanu,
  5. starannie odsączamy makaron i odstawiamy na mały ognień. Dolewamy do makaronu naszą masę jogurtową z boczkiem,jajka z parmezanem i wszystko mieszamy na małym ogniu ok .4 minut. Przed podaniem proponuję udekorować gałązką bazylii i pomidorkiem koktajlowym.





1 komentarz:

  1. Wrzucaj więcej zdjęć, to częściej Cię odwiedzę :D

    OdpowiedzUsuń