czwartek, 11 października 2012

Słodkie francuskie placuszki

przepis : http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/z-cyklu-przepisy-dla-studentow-slodkie-francuskie-placuszki/


Skład:
2 duże kawałki białego pieczywa / chałki
1 jajko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/2 szklanki mleka
cukier puder
1-2 łyżki masła/ oleju
borówki amerykańskie / truskawki 

A oto jak to zrobić:
1. W szerokim naczyniu rozbijamy jajko. Mieszamy z cukrem wanilinowym dodając mleko. Powstanie nam gładka jajeczna konsystencja. Zamaczamy nasze kromki chleba w jajecznej masie z jednej i z drugiej strony.
2. Łyżkę masła łączymy z kilkoma kroplami oleju i rozgrzewamy na patelni. Nasączone kromki kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż się zarumienią. Na końcu obtaczamy w cukrze pudrze. Podajemy na ciepło z owocami.

Komentarz: Placuszki smakują również rewelacyjnie z odrobiną śmietany, nie mówiąc już o dodatku Nutelli!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz