Będziesz potrzebował:
- 4 skrzydełka z kurczaka
- jajko
- łyżkę masła
- sól, curry, ostrą przyprawę
- mąka
- mleko
- olej
- bułka tarta
- płatki kukurydziane
Jak je zrobić?
Skrzydełka namocz w wodzie z solą na 35-40 minut. W międzyczasie wymieszaj jajko z dodatkiem mleka i przyprawami. Sam dobierz ile i jakie przyprawy potrzebujesz. Na talerzu wymieszaj mąkę i bułkę tartą w proporcji 1:3 z łyżką rozdrobnionych płatków kukurydzianych. Część ze skrzydełek, które nie mają mięsa możesz wyrzucić, pozostałe odsącz z wody.
Zamocz skrzydełka w bułce tartej z mąką, potem w jajku z przyprawami i jeszcze raz w bułce. Pamiętaj aby na kurczakach było dużo panierki!
Następnie w patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła. Poczekaj aż tłuszcz się nagrzeje i włóż do niego skrzydełka. Pamiętaj, że oleju musi być na tyle, żeby całe skrzydełka były zanurzone! Smaż aż Twoje skrzydełka nabiorą złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz